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INTERPRETATION IC 62-2001-03 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 62-2001 

VENTILATION FOR ACCEPTABLE INDOOR AIR QUALITY 
 

Transfer Approved: January 12, 2002 
 
Originally issued as interpretation of Standard 62-1999 (IC 62-1999-1) on February 5, 2000, but transferred to Standard 
62-2001. Since no changes were made to the relevant sections of Standard 62-2001, no revisions were made to the 
interpretation as part of this transfer. 
 
Request from: Dennis Velleca, P.E. , Sverdrup Facilities, Inc., 400 South Fourth Street, St. Louis, 1\40 63102-1826, 
(email: vellecdp@sverdrup.com). 
 
Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in ANSI/ASHRAE Standard 62-
2001, Table 2.2, Outdoor Air Ventilation Requirements - Institutional Facilities.. 
 
Background: In the design of correctional facilities, there are typically two types of cells: dry, meaning those 
without toilet facilities; and wet, indicating a cell with a toilet fixture and/or shower.  The outdoor air requirement in 
Table 2.2 for Correctional Facilities - Cells is 20 cfm/person but does not indicate whether the cell contains a toilet 
fixture.  The basic design premise utilized in most instances is as follows. Where cells are wet (i.e., include toilet 
facilities or showers), the space should be treated similarly to a toilet space, i.e., minimum of 50 cfm per fixture, 
typically supplied by transfer air and using local mechanical exhaust to the outdoors with no recirculation 
recommended.  In cases where the cell is dry, 20 cfm/person of outdoor air is adequate. 
 
Sverdrup's Interpretation No. 1: Mr. Velleca's letter opines that the "Cells" entry in Table 2.2 refers to a "dry" cell 
without a toilet fixture or shower. 
 
Question No. 1: Is Sverdrup's Interpretation No. 1 correct? 
 
Answer: Yes 
 
Sverdrup's Interpretation No. 2: Mr. Velleca's letter opines that a "wet" cell with a toilet fixture and/or shower should 
be treated similarly to a restroom. 

Question No. 2: Is Sverdrup's Interpretation No. 2 correct? 

Answer:  No 
 
Comment: The “wet” cell is both a dry cell and a toilet space.  Hence: 
 
1. The cell needs 50 cfm of exhaust to the outdoors per toilet fixture (see “Public Restrooms” in Table 2.1) or 35 cfm of 
exhaust if the cell contains a shower but no toilets (see “Baths” in Table 2.1). 
 
2. It also needs 20 cfm/person of outdoor air to dilute bioeffluents from cell occupants and other contaminants 
generated in the cell (see “Cells” in Table 2.2). 
 
This can be done a number of ways, as indicated in the following examples in which it is assumed that the cell has 
only one toilet fixture. These examples are not presented as a comprehensive list of allowable options, but rather as 
approaches that have been applied successfully. 
 
• The cell may be exhausted to the outdoors at a rate of at least 50 cfm with make-up provided entirely by transfer 

air from an adjacent space, such as a common area or corridor but generally not an adjacent cell.  The adjacent 
space must be supplied with sufficient outdoor air to meet its own ventilation requirements, plus 20 cfm/person 
of outdoor air required for the cell. 
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• The cell may be exhausted to the outdoors at a rate of at least 50 cfm per fixture with the make-up air consisting 

of at least 20 cfm/person of outdoor air supplied directly to the cell and any additional make-up air supplied by 
transfer air from an adjacent space.  In this case, the adjacent space need not have excess outdoor air to meet the 
outdoor air requirements of the cell. 

 
• The cell may be exhausted to the outdoors at a rate of at least 50 cfm with make-up provided by an HVAC system 

directly supplying the cell.  The supply air to the cell must contain sufficient outdoor air to meet the 20 
cfm/person outdoor air requirement of the cell. 

 
 


