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INTERPRETATION IC 15-2022-9 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 15-2022 

SAFETY STANDARD FOR REFRIGERATION SYSTEMS 
 

Date Approved:  July 26, 2024 
 
Request from:  Maxwell Hatfield-Biondo (hatfieldm@jbb.com), Jaros, Baum & Bolles, 80 Pine 
Street, New York, NY 07023. (Phone: 212-530-9490) 
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 15-2022, Sections 7.5.2, 7.6, 7.7, and 7.8, regarding human comfort. 
 
Background: There is no explicit definition of “human comfort” in this standard, but there are 
multiple references and requirements related to this term. 
 
Interpretation:  Since the term “Human Comfort” is used in lieu of “Occupied Space”, these 
terms are not equivalent or interchangeable. For a system to be considered “human comfort”, the 
primary purpose of the system must be to provide comfort to the human occupying the space. 
Therefore, if a system is providing these operating conditions for reasons outside of human 
comfort (like an art museum or data center), this is not a “Human Comfort” system, even if a 
human may be spending extended periods of time in that environment. 
 
Question:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer:   No 
 
Comments:   
 
Addendum e to ASHRAE 15-2022 addresses this topic and the term “Human Comfort” has been 
removed from the standard. 
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