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INTERPRETATION IC 90.1-2019-16 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2019 

Energy Standard for Sites and Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: June 6, 2024 
 
Request from: Harold Jepsen, Legrand, 463 Millcreek Road, Pleasant Grove, UT 84062.  
  
Reference: This request for interpretation refers to ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2019, 
Section 9.1.4, regarding lighting equipment wattage for calculating lighting power. 
 
Background: There is lighting equipment currently available on the market where the lighting 
output level is field adjustable, thereby changing the wattage used by the lighting equipment. As 
the lighting output can be changed during and after installation, the wattage of the lighting 
equipment could be increased or decreased post installation. These field adjustable luminaires do 
not require a specialized tool or knowledge to change the lighting output. 
 
Section 9.1.4 Interior and Exterior Luminaire Wattage determines the criteria to calculate the 
lighting power of lighting equipment for compliance with the lighting power requirements. There 
has been some question as to what wattage can or should be used with these changeable output 
luminaires. Is it permissible to use the wattage setting as designed for a project and as expected 
that luminaires to be set to at installation? Or, is the manufacturer’s labeled maximum, as stated 
in 9.1.4 (a), the wattage that must be used since the lighting equipment remains adjustable in the 
field for different wattages post installation? 
 
Interpretation: The lighting power wattage used to calculate the lighting power of field 
adjustable output luminaires is the manufacturers’ labeled maximum wattage at the highest 
output setting of the luminaire and as stated in Section 9.1.4 (a). 

Question: Is this interpretation correct? 

Answer: Yes 
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