INTERPRETATION IC 90.1-2019-17 OF
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2019
Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings

Date Approved: February 18, 2025

Request from: Aaron McEwin, Jordan & Skala Engineers, Inc., 6201 West Plano Pkwy, Suite
250, Plano, TX 75093.

Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2019, Sections 8.4.3.2 and 10.4.6.2, regarding the definition
of common area as it relates to Residential building.

Background: In ASHRAE Standard 90.1-2019 and 2022, Section 8.4.3 and Section 10.4.6 have
an exception for Residential buildings with less than 10,000 ft2 of common area.
8.4.3 Electrical Energy Monitoring
8.4.3.1 Monitoring

Measurement devices shall be installed in new buildings to monitor the electrical energy use

for each of the following separately:
Total electrical energy
HVAC systems
Interior lighting
Exterior lighting
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Receptacle circuits

For buildings with tenants, these systems shall be separately monitored for the total build-
ing and (excluding shared systems) for each individual tenant.

Exception to 8.4.3.1

Up to 10% of the load for each of the categories (b) through (¢) shall be allowed to be from other
electrical loads.

8.4.3.2 Recording and Reporting

The electrical energy use for all loads specified in Section 8.4.3.1 shall be recorded a mini-
mum of every 15 minutes and reported at least hourly, daily, monthly, and annually. The data
for each tenant space shall be made available to that tenant. In buildings with a digital control
system installed to comply with Section 6.4.3.10, the energy use data shall be transmitted to
the digital control system and graphically displayed. The system shall be capable of maintain-
ing all data collected for a minimum of 36 months.

Exceptions to Sections 8.4.3.1 and 8.4.3.2
1. Building less than 25,000 fi2.
Individual tenant spaces less than 10,000 fi2.
Dwelling units.
Residential buildings with less than 10,000 ft* of common area.
Critical and Equipment branches of NEC Article 517.
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10.4.6 Whole-Building Energy Monitoring
Measurement devices shall be installed at the building site to monitor the energy use of each
new building.

10.4.6.1 Monitoring
Measurement devices shall be installed to monitor the building use of the following types of
energy supplied by a utility, energy provider, or plant that is not within the building:
a. Natural gas

Fuel oil

Propane

Steam

Chilled water

f. Hot water
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10.4.6.2 Recording and Reporting
The energy use of each building on the building site shall be recorded at a minimum of every
60 minutes and reported at least hourly, daily, monthly, and annually. The system shall be
capable of maintaining all data collected for a minimum of 36 months and creating user
reports showing at least hourly, daily, monthly, and annual energy consumption and demand.

Exceptions to 10.4.6.1 and 10.4.6.2

Buildings or additions less than 25,000 >,

Individual tenant spaces less than 10,000 fi>,

Dwelling units.

Residential buildings with less than 10,000 fi? of common area.
Fuel used for on-site emergency equipment.

Building is defined in ASHRAE 90.1.

building: any structure used or intended for supporting or sheltering any use or occupancy.

Residential is defined in ASHRAE 90.1.
residential: spaces in buildings used primarily for living and sleeping. Residential spaces
include, but are not limited to, dwelling units, hotel/motel guest rooms, dormitories, nursing
homes, patient rooms in hospitals, lodging houses, fraternity/sorority houses, hostels, pris-
ons, and fire stations.

Residential Building is not defined in ASHRAE 90.1.
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The IBC 2021 provides a residential occupancy classification Group R in section 310:
Residential Group R includes, among others, the use of a building or structure, or a portion
thereof, for sleeping purposes when not classified as an Institutional Group I or when not
regulated by the International Residential Code. Group R occupancies not constructed in
accordance with the International Residential Code as permitted by Sections 310.4.1 and 310.4.2
shall comply with Section 420.

Building Area is defined in IBC 2021:

AREA, BUILDING. The area included within surrounding exterior walls, or exterior walls and
fire walls, exclusive of vent shafts and courts. Areas of the building not provided with
surrounding walls shall be included in the building area if such areas are included within the
horizontal projection of the roof or floor above.

Common Area is not defined in ASHRAE 90.1 nor IBC 2021.
The IBC 2021 does however define the term Common use:

[BE] COMMON USE. Interior or exterior circulation paths, rooms, spaces or elements that are
not for public use and are made available for the shared use of two or more people.
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Interpretation No. 1: “Common area” is not defined in ASHRAE 90.1. The intent of the 10,000
SF “Common Area” is the area within the building not including residential spaces including
dwelling units or guest rooms. It does not include areas that are outside the building. Common
areas do not include exterior patios, open breezeways, exterior courts such as a pool, pool decks,
amenity spaces, dog parks, or other outdoor spaces such as parking lots, car ports, trash
enclosures.

Question No. 1: Is this interpretation correct?

Answer No. 1: Yes

Interpretation No. 2: Common area is the amenity spaces that are accessible to the public and
residential tenants and does not include support spaces elevator shafts, utility rooms, storage
closets, maintenance spaces, and other back of house areas that are not accessible to the public or
residential tenants.

Question No. 2: Is this interpretation correct?

Answer No. 2: No

Comments No. 2: Common Area is intended to include all spaces within Residential buildings
except dwelling units and guest rooms.

Interpretation No. 3: Residential buildings can be separated by fire walls where separate and
distinct utility service is provided from utility meter and disconnect switch.

Question No. 3: Is this interpretation correct?

Answer No. 3: No

Comments No. 3: The answer is no because this interpretation does not fall within the scope of
Standard 90.1.
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