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INTERPRETATION IC 90.1-2019-7 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2019 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: October 13, 2021 
 
Request from:  Maria Karpman, Karpman Consulting, 78 Eastern Blvd., Glastonbury, CT 
06033.  
  
Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2019, Section 5.5.4.1, regarding the determination of WWR 
for use with Tables 5.5-0 to 5.5-8. 
 
Background:  Section 5.5.4.1 General, states that “Gross wall areas and gross roof areas shall 
be calculated separately for each space conditioning category for the purposes of determining 
compliance.” The interpretation questions seek to clarify whether this statement is applicable to 
Section 5.5.4.2. The ASHRAE 90.1 User Manual for the 2001 and 2004 versions of the Standard 
explicitly state that when selecting U-factors and SHGC properties of fenestration the 
fenestration area percentage of each space conditioning category must be considered. Since the 
language in these sections has remained unchanged it is assumed that this intent has remained 
unchanged despite the language no longer being in the User Manual.  What is unclear is whether 
the fenestration area limit requirements in Section 5.5.4.2 are also intended to be calculated by 
space conditioning category or for the entire building. This question is relevant to the 
interpretation of Appendix G. 
 
Questions 1 and 2 consider a proposed design with the following building envelope.  
 
Space Conditioning Category  Gross Wall Area vertical fenestration area WWR 
Nonresidential      10,000 sq.ft.  5,000 sq.ft.   50.0% 
Residential     20,000 sq.ft.  6,000 sq.ft.   30.0% 
Semiheated       4,000 sq.ft.        0  sq.ft.    0.00% 
Total building    34,000 sq.ft.  11,000 sq.ft.   32.4% 
 
Interpretation No.1:  Section 5.5.4.2 includes requirements that vertical fenestration not exceed 40% 
of wall and skylights not exceed 3% of roof as shown in Tables 5.5-0 to 5.5-8.  The second sentence of 
Section 5.5.4.1 requiring the gross wall area and gross roof area be calculated separately for each 
conditioned space category is applicable when determining whether vertical fenestration or skylight limits 
have been exceeded.  The proposed design building envelope as described above does not meet the 
prescriptive requirements of the standard because the non-residential vertical fenestration area is > 40% 
of the nonresidential wall. 
 
Question No.1:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.1: Yes 
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Comments No.1:   See 5.5.4.1 for clarification, please note however, if the nonresidential space 
is complying using the Exception to 5.5.4.2.1 (increased street-level fenestration area under a 
continuous overhang), the window area may be increased. 
 
Interpretation No.2:  The requirement in Section 5.5.4.2 that “total vertical fenestration area” 
comply with the limits in Tables 5.5-0 to 5.5-8 refers to the sum of the vertical fenestration area 
of each space conditioning category.  This supersedes the requirements in the second sentence of 
Section 5.5.4.1. The proposed design building envelope as described above meets the 
prescriptive requirements of the standard because the total vertical fenestration area is < 40% of 
the total building wall. 
 
Question No.2:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.2:  No 
 
Comments No.2:  See 5.5.4.1 for clarification, please note however, if the nonresidential space 
is complying using the Exception to 5.5.4.2.1 (increased street-level fenestration area under a 
continuous overhang), the window area may be increased. 
 


