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INTERPRETATION IC 90.1-2022-5 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2022 

Energy Standard for Sites and Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: June 6, 2024 
 
Request from:  Armin Hauer, ebm-papst Inc., 110 Hyde Road, Farmington, CT 06032.  
  
Reference: This request for interpretation refers to ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2022, 
Section 6.5.3.1.3, regarding AMCA Standard 208. 
 
Background: Each operating point of a fan can be characterized with a flowrate, a fan static 
pressure and fan total pressure. 
 
ASHRAE/IES Standard 90.1-2022 Section 6.5.3.1.3 requires that a fan shall be selected in such a 
way that its fan energy index at the highest design airflow of the air system meets a certain 
minimum. This standard specifies that the fan energy index shall be calculated per AMCA 
standard 208. 
 
When a fan has both a fan static pressure and a fan total pressure rating, FEI can be calculated 
for each pressure basis. Refer to AMCA 208 Section 5.2.1.1 Equation 5.3 for total pressure 
versus Section 5.2.1.2 equation 5.4 for static pressure. 
 
However, AMCA Standard 208 in normative Annex A permits just one FEI, dependent on the 
specific application of the fan: 
 

“For fans that are installed with an outlet duct, system pressures are typically calculated in 
terms of total pressure. Both the static and velocity pressures at the outlet of the fan 
contribute to overcome system losses. For these fans, the FEI calculation is based on the fan 
total pressure. However, for fans that are installed without outlet ducts (free outlet), the 
velocity pressure at the fan discharge is immediately dissipated, and only the fan static 
pressure can be used to overcome system losses. For these fans, the FEI calculation is based 
on the fan static pressure.” 

 
The statements in AMCA Standard 208 Annex A about total pressure versus static match the 
August 2015 ASHRAE Journal Article entitled “Selecting Fans for Minimum Energy 
Consumption” by M. Brendel, PhD., Member ASHRAE. The article clearly distinguishes 
applications of fans with outlets directly connected to ductwork versus fans that are connected to 
outlet plenums, miscellaneous other air system devices, or not connected at all. 
 
Interpretation: The Fan Energy Index is to be applied according to AMCA 208, including using 
the appropriate pressure basis (total or static) for the application (fan ducted outlet or fan free 
outlet). 

Question: Is this interpretation correct? 
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Answer: Yes 
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