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INTERPRETATION IC 90.1-2022-6 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2022 

Energy Standard for Sites and Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: April 10, 2025 
 
Request from:  Denis Bourgeois, rd2.ca, 1560 Garnier, Quebec, Canada G1S 2T5.  
  
Reference: This request for interpretation refers to ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2022, 
Section 5.5.5.5, and Tables 12.5.1 and A10.1, regarding linear thermal bridges not addressed in 
5.5.5.1/5.5.5.4. 
 
Background:  
 
ECB: Energy Cost Budget Method 
BBD: Budget Building Design  
PD: Proposed Design  
 
ECB, Section 12, Table 12.5.1 (5), allows (as 1 of 2 options) adjustment of clear-field U-factors 
of envelope assemblies (per Section A10.2) as a means of factoring linear thermal bridging. 
 
As required in Table 12.5.1 (5b), default (i.e. compliant, mitigated) PSI factors of linear thermal 
bridges listed in Table A10.1 (ref: 5.5.5.1 through 5.5.5.4) shall be retained when modeling the 
BBD if such linear thermal bridges are indeed included in the PD.  
 
Modelers also have the option of retaining for the PD either default or unmitigated PSI factors 
listed in Table A10.1, depending on actual mitigation efforts applied in the building design (to 
model). 
 
The (default/unmitigated) PSI factors in Table A10.1 (ref: 5.5.5.1 through 5.5.5.4) are associated 
to clearly recognizable envelope intersections (as linear thermal bridges), such as roof parapets 
(5.5.5.1.2) and wall-to-vertical fenestration perimeters (5.5.5.4). 
 
Table A10.1 also holds requirements for “Other element and assembly intersections” (those 
described in 5.5.5.5: “linear thermal bridging not addressed in Sections 5.5.5.1 through 
5.5.5.4”). 
 
The following questions relate to linear thermal bridges described in 5.5.5.5, and how this may 
be applied in Section 12. Note that point thermal bridging is not considered within the scope of 
this interpretation request. 
 
All units are in SI. 
 
Further background: 
https://unmethours.com/question/97085/901-2022-requirements-for-linear-thermal-bridges/ 
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Interpretation No.1:  Section 5.5.5.5 is all encompassing: its scope includes any other (non-
exempted) linear thermal bridge, such as corner intersections, wall-to-(opaque)-door 
perimeters, roof-to-skylight perimeters, and so on. 

Question No.1: Is this interpretation correct? 

Answer No.1: Yes 

Comments No.1: None. 

Interpretation No.2: The prescriptive requirements of Section 5.5.5.5 (i.e. not ECB) require that 
all other linear thermal bridging (not addressed in Sections 5.5.5.1 through 5.5.5.4) comply with 
Equation 5.5.5.5. Its upper threshold is calculated as follows: 50 W/(m.K) x 0.003% x above 
grade area (m2) of the building envelope. The target is an overall, building-wide maximum 
threshold. 

Question No.2: Is this interpretation correct? 

 Answer No.2: Yes 

Comments No. 2:  The threshold limit (or allowance) of Eq. 5.5.5.5 is effectively a scope limit 
to the use of the standard for a prescriptively designed building envelope including Appendix C 
if used.  As explained in the response to Question No. 3, in Section 12 it is used to establish a 
“surplus” that must be considered in the proposed design(if the limit of Eq. 5.5.5.5 is exceeded). 
In Appendix G, all thermal bridges are modeled.  Note for all three compliance paths, elements 
that are smaller than the values in Table 5.5.5.5 do not need to be accounted for. 

 Interpretation No.3:  The output of Equation 5.5.5.5 is of no direct use for setting ECB 
parameters in the BBD (nor the PD). 

Question No.3: Is this interpretation correct? 

Answer No.3: Yes 

Comments No.3: See Table 12.5.1-sub-section 5 if determining compliance via Section 12, See 
Table G3.1-sub-section 5 if determining compliance via Appendix G. Each of these treat the 
modeling of thermal bridges in the BBD or baseline building differently because Appendix G 
uses performance factors (Section 4.2.1.1) for a baseline which do not include any of the thermal 
bridges addressed in Section 5.5.5 whereas in Section 12 the baseline or BBD is defined based 
on what is included in the PD (proposed design) in coordination with the requirements that apply 
to a prescriptively designed building using the entirety of Section 5, including Section 5.5.5. In 
Section 12 the equation is used to establish an “amount of thermal bridging” that must be 
considered in the proposed design (if the limit of Eq. 5.5.5.5 is exceeded). 

Interpretation No.4:  The ECB target for “other” linear thermal bridges (Table A10.1, 5.5.5.5, 
default values) is ultimately an CHI factor, in W/K. In other words,  an individual “other” linear 
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thermal bridge (e.g. an individual corner edge) in a steel-framed BBD shall be 0.48 W/K, e.g. 
0.120 W/(m.K) x 4 m in height.  

Question No.4: Is this interpretation correct? 

Answer No.4: No 

Comments No.4: The Chi-factor in Table A10.1 for Section 5.5.5.5 was not intended to be 
converted to a Psi-factor.  However, your question has identified the need for clarification in the 
standard. To address “other” thermal bridges identified in Section 5.5.5.5 the proposed design 
and BBD, Psi- and Chi-factors are determined in accordance with methods and data sources 
provided in Section A10.1, items a through d. The baseline building in Appendix G has 
accounted for no thermal bridges. 
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