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Request from:  Franz Cuny, 2 rue Christophe Colomb Massy, CS 0851-91300, France. 
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 135-2016, Clauses 12.21 and 21, regarding the use of Network 
Number in the Recipient_List property of Notification Class objects. 
 
Background: A device A subscribes to the event notifications from a device B by adding itself 
in the Recipient_List property of Notification Class object(s) of device B. 
In the Recipient parameter, device A uses a BACnetAddress, which is composed of a Network 
Number and a MAC Address. 
 
Clause 21. « FORMAL DESCRIPTION OF APPLICATION PROTOCOL DATA UNITS » 
indicates for the Network Number of BACnetAddress that « A value of 0 indicates the local 
network ». 
 
Interpretation No.1:  If devices A and B are on the same BACnet network, device B will send 
notifications to device A whether the Network Number in the Recipient_List of device B be 0, or 
the remote (non 0) Network Number. 
 
Question No.1:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer No.1:  No. For non-routing nodes, 0 will work in all cases, but non-0 may not reach the 
local network since it’s dependent on specific implementations. For routing nodes in which the 
Recipient-List resides, there is no guarantee of network homing, the notifications may not reach 
the 0 network. For these reasons, it’s suggested to use device identifier binding which works in 
all cases. 
 
Interpretation No.2:  If devices A and B are on different BACnet networks, device B will only 
send notifications to device A if the Network Number in the Recipient_List of device B is the 
remote (non 0) Network Number of device A’s network. In particular, device B will not send 
notifications to device A if the Network Number in its Recipient_List is 0. 
 
Question No.2:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer No.2:  No. Device B will send the notification, however if the network number of the 
recipient-list entry is 0, the notification will not reach device A on the remote network. The 
notification will be transmitted on the local network to the MAC address specified in the 
recipient-list entry.  
 


