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Interpretation IC 170-2017-7 of 
ANSI/ASHRAE/ASHE Standard 170-2017 

Ventilation of Health Care Facilities 
 

Date Approved:  February 4, 2020 
 
Request from: Travis R. English, Kaiser Permanente, 4175 E. La Palma Ave, Suite 105, 
Anaheim, CA 92807. 
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements in ANSI/ASHRAE/ASHE 
Standard 170-2013, Table 7.1 (repeated in Tables 8.1 and 9.1), regarding patient corridors. 
 
Background:  The single most common spaces in hospitals are hallways and corridors. 
Circulation spaces can make up 15%-20% or more of a hospital's occupiable area (sq.ft.). In 
generally, hospitals have a full quarter mile of hallways for every 100,000 sq.ft of space.  
 
ASHRAE 170 includes a 2 ACH (0.3 cfm/ft2) minimum air requirement for "Patient Corridors".  
Relative to corridor minimum ventilation, this is a high ventilation rate. A typical corridor or 
circulation space outdoor air requirement in standard 62.1 is 0.06 cfm/ft2 (0.5 ACH). An 
unoccupied corridor, interior to the conditioned building, with no equipment load and only 
lighting at 0.5 w/sf would only need 0.05 cfm/sf to maintain temperature. 
 
Therefore, corridors which must follow the "Patient Corridor" definition require significantly 
more annual energy. 
 

 The annual HVAC energy demand of a corridor ventilated 24/7 according to the Standard 
62.1 is ~50 kBTU/ft2-yr in Los Angles and ~55 kBTU/ft2-yr in Atlanta.  

 The annual HVAC energy demand of a corridor ventilated 24/7 according to the Standard 
170 minimum is ~100 kBTU/ft2-yr in Los Angles and 120 kBTU/ft2-yr in Atlanta.  

 
There is no definition of “patient corridors”. The space description occurs in the section 
"Inpatient Spaces" of Table 7.1, and nowhere else, which could be read to mean patient corridors 
only occur in the inpatient wards or departments.  
 
I think the traditional understanding of a "Patient Corridor" is “that corridor which directly 
connects to a patient room”.  However, in a typical hospital, those "Patient Corridors" which 
directly connect to patient rooms are only a fraction of the total circulation area. There are many 
different circulation spaces, hallways, and corridors.  
 
This RFI will clarify the different types. Its aim is to understand where a "normal hallway" 
minimum ventilation rate is appropriate, and where the larger "Patient Corridor" ventilation 
requirement should be used.  
 
Example 1: A patient room floor, where the corridor directly connects to the patient room. 
 
Interpretation No.1:  A corridor into which inpatient rooms or wards directly open must be 
considered a "Patient Corridor". 
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Question No.1: Is this interpretation correct? 
 
Answer No.1:  Yes 
 
Example 2: on the same patient room floor, or throughout the rest of the hospital, where 
the corridor goes from the med/surge ward out to the elevator lobby.  
 
Interpretation No.2:  A general circulation space, hallway, or corridor, which is not directly 
connected to an inpatient room, is normally travelled by staff and visitors, but also could be used 
to transport patients in or out of departments or the facility is not considered a "Patient 
Corridor". 
 
Question No.2: Is this interpretation correct? 
 
Answer No.2:  No 
 
Example 3: in the basement of the hospital, where a corridor connects the loading dock, 
laundry, materials management, and laboratory spaces. 
 
Interpretation No.3:  A corridor which connects areas that will normally only be occupied by 
hospital staff is not considered a "Patient Corridor". 
 
Question No.3: Is this interpretation correct? 
 
Answer No.3:  Yes 
 
Comments: A corridor which is not intended for patient use would not be considered a patient 
corridor. 
 
Example 4: The interior of an outpatient clinic located within the hospital. 
 
Interpretation No.4:  A circulation space, hallway, or corridor not directly connected to an 
inpatient room, and leading to and from a day use space, exam room, or treatment room is not 
considered a "Patient Corridor". 
 
Question No.4: Is this interpretation correct? 
 
Answer No.4:  No 
 
Example 5: Within the operating room suite, the corridor which is directly connected to an 
operating room and is used to transport patients into and out of surgery.  
 
Interpretation No.5:  The corridor leading to and from operating rooms, which FGI would refer 
to as a "semi-restricted" space or "restricted" space, where perioperative staff will be present, 
and patients will be present in the anesthetized state, is considered a "Patient Corridor". 
 
Question No.5: Is this interpretation correct? 
 
Answer No.5:  Yes 


